In de media

Boontje Poëzieprijs voor derde keer uitgereikt

Voor de derde keer al zijn de prijzen uitgereikt van de Boontje Poëziewedstrijd in Dendermonde. De eerste prijs bij de volwassenen ging naar Saskia De Vriese. Quetzalli Adame Maciel won bij de jeugd en de Boontjesprijs ging naar Annette Akkerman. Zinspiratie in Dendermonde nam een paar jaar geleden de Boontje Poëzieprijs over van Sint-Niklaas. De wedstrijd bestaat al sinds 1994 en bekroont gedichten die nog nooit eerder gepubliceerd werden, zowel van volwassenen als jongeren. Lees hier verder…

Kunst op de ruiten

Verbinding tussen mensen
Voor de vierde keer is er een enthousiaste samenwerking tussen Bernhards Ontmoeting en ROC van Twente. Als thema kozen we ‘Verbinding’, een thema dat ook zeer letterlijk kan worden geïnterpreteerd doordat deze samenwerking alleen al verbindend werkt tussen de fotografen en de dichter. Lees hier verder…

Grote Poëzieprijs 2024

De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar en is de opvolger van de VSB Poëzieprijs als dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. Lees hier verder…

Bornse dichter op longlist De Grote Poeziëprijs 2024

BORNE – “Totaal verrast was ze toen de uitgever van Monique’s dichtbundel haar een berichtje stuurde met daarin de link naar de bekendmaking van de longlist van De Grote Poëzieprijs 2024. Tussen de dichtbundels van 11 andere dichters, waaronder bekende namen, zag de Bornse Monique Wilmer-Leegwater haar dichtbundel ‘Wisselplaats’ staan.” Lees hier verder…

Wisselplaats op de longlist van De Grote Poëzieprijs 2024!

Op 14 maart 2024 werd bekend gemaakt in de pers dat ‘Wisselplaats’ is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2024!

De Grote Poëzieprijs bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige poëziebundel. De Grote Poëzieprijs is sinds 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs die vanaf 1994 werd uitgereikt. Vanaf 2024 valt De Grote Poëzieprijs onder de vlag van het Veerhuis.

Uit bijna honderd dichtbundels die verschenen in 2023, koos de jury de longlist van twaalf bundels.


In alfabetische volgorde zijn dat:

Anker Kruis Hart – Sophie Verdoodt (Poëziecentrum)
De maan schijnt feller in de metaverse – Merel van Slobbe (De Arbeiderspers)
ecologica – Rozalie Hirs (Uitgeverij Vleugels)
Een lichaam dragen – Hannah Chris Lomans (De Bezige Bij)
Indolente – Dewi de Nijs Bik (De Arbeiderspers)
Lievegedicht – Joost Oomen (Querido)
mijn cloud, die de uwe is – Anouk Smies (Opwenteling)
Niets dan dit: Een lijflied voor de ziel – Piet Gerbrandy (Atlas Contact)
Nu we er toch zijn – Erwin Hurenkamp (Querido)
Sunset industries – Jens Meijen (De Bezige Bij)
Wisselplaats – Monique Wilmer-Leegwater (U2pi)
Zabriskie – Peter Verhelst (De Bezige Bij)

Betoverende afsluiting Poëzieweek: Borne doet Poëzie in Kulturhus

BORNE – Op vrijdag 2 februari 2024 werd de Poëzieweek op een betoverende wijze afgesloten in het Kulturhus van Borne. Liefhebbers van poëzie en muziek uit vervlogen tijden werden getrakteerd op een unieke ervaring tijdens de speciale editie van Borne doet Poëzie. De goedgevulde grote zaal luisterde ademloos naar de betoverende gedichten van gastdichter Simon Mulder en de nostalgische klanken van Salonorkest Belle Epoque. De avond was een ware traktatie voor alle aanwezigen, jong en oud. Freek Schuyl, een vaste gast van Borne doet Poëzie, beschreef de avond als “een oase van rust met een voortreffelijke gastdichter, en een schitterende invulling van de vrijdagavond.” Lees hier verder.

(2024)

Geen macht, geen ego

Dag Monique. Voor we jouw werk belichten, laat ik de lezers van Roer graag kennismaken met de vrouw achter de gedichten. Wanneer je iemand vraagt, stel jezelf even voor, krijg je vaak een opsomming van gegevens. Een naam, een woonplaats, een beroep, een opsomming van wapenfeiten. Een soort mini CV, wat misschien te weinig zegt. 

Daarom stel ik de vraag op een andere manier. Wat denk je dat jouw meest bijzondere eigenschap is? Wat maakt Monique uniek? Geloof je trouwens dat mensen uniek zijn? Of delen we vooral gelijkenissen en zijn we gewoon varianten van één soort? Lees hier verder.

(2024)

Monique Wilmer-Leegwater wint de enige echte virtuele – ach ja dromen je verliest ze – trofee op pomgedichten.nl

dank aan alle dichters die inzonden. er zaten gedroomde prachtwerken bij. en onbegrepen prachtwerken – neem het mij rustig kwalijk – een mening is ook maar een mening – wat doet de beschouwer anders dan een gedicht in zijn eigen leeservaring plaatsen – zo leerde kees fens het ons ooit. hoe dan ook – een gedicht sprong er voor mij uit deze week – GOUD  voor Monique Wilmer-Leegwater die het thema wist om te buigen – wist te verbreden –  van mens naar dier en natuur én mens. van harte. Rob Mientje en Rik van Boeckel ook erg graag gelezen. Lees hier verder.

(2023)

Opening Borns Blauw

Het dichterscollectief bornedoetpoëzie roept de inwoners van binnen en buiten Borne, jong en oud, onervaren en door de wol geverfd, op om deel te nemen aan een dichtwedstrijd. Het kan een gedicht zijn, maar ook een mooie passende rap is uitdagend. Onder één voorwaarde, er moet blauw inzitten! Want het is één van de activiteiten die onder de Textiel Biënnale Borns Blauw valt, het kunst- en cultuurevenement. Lees hier verder.

(2023)

Presentatie bundel Wisselplaats van Monique Wilmer-Leegwater

In een poëtisch programma brengt Monique Wilmer-Leegwater samen met een aantal bevriende dichters Wisselplaats tot leven. Daarnaast wordt ze geïnterviewd door haar redacteur Monica Boschman en is er zang van Marianne van der Post onder muzikale begeleiding van Jos Beunders. Na afloop is er gelegenheid om de bundel te kopen en te laten signeren. Lees hier verder.

VIDEO Interview Monique Wilmer-Leeghwater

Vrijdagavond 18 november kreeg Monique een eervolle vermelding voor haar gedicht ‘De zoon en de nacht’ bij de uitreiking van de Literatuurprijs Zeist 2022. Monique heeft al de nodige prijzen gewonnen, bijvoorbeeld de Rob de Vos Poëzieprijs van Meander, de Amsterdam UMC Poëzieprijs en de Plantage Poëzieprijs. Lees hier verder.

De favorieten van Monique Wilmer

In de serie Favorieten van Meandermedewerkers de drie lievelingsgedichten van Monique Wilmer. Ze doet er graag een uitleg bij: van de vele, vele gedichten die mijn lievelingsgedicht zouden kunnen zijn, koos ik er drie om in de schijnwerpers te zetten. Lees hier verder.

(Meander Magazine, februari 2022)

Oud-Dichter des Vaderlands in Borne

Mirian Jacobs, Miriam Janssen en Monique Wilmer (foto boven), organisatoren van de Poëzieavonden, gaan er vanuit dat op vrijdag 28 januari de deuren van het Kulturhus open staan voor de liefhebbers van de poëzie. Met een twee uur durend programma bieden zij de bezoekers een cultureel programma aan: poëzie en muziek van Joey van Gelden. Hetgeen velen tijdens de lockdown zo gemist hebben. Met een bijzonder optreden van Ester Naoomie Perquin, dichter des vaderlands. Dichters die hun poëzie voor de speciale uitgifte van de Bornse gedichtenbundel hebben ingezonden dragen voor uit eigen werk. Lees hier verder…

(BorneBoeit, januari 2022)
© Irene Snijders Fotografie

Wat Maakt Een Gedicht Goed?

Het beantwoorden van deze vraag is mijns inziens erg persoonlijk en afhankelijk van smaak. Zit het in klank, ritme, het beeld dat wordt geschetst? Ligt het eraan of je de dichter (persoonlijk) kent en/of het verhaal achter het gedicht? Soms kan dat denk ik wel een rol spelen. Hester Knibbe die in haar poëzie over haar overleden zoon schrijft bijvoorbeeld. Lees hier verder…

(Meander Magazine, januari 2022)

“of je gedicht dan uitgroeit tot iets moois en blijvends hangt toch wel af van een bepaalde aanleg”

Ik ben bij Meander terecht gekomen doordat ik ben gevraagd door Alja Spaan. Omdat ik op dit moment niet heel veel vrije tijd over heb, help ik haar bij het verzorgen van de nieuwsbrief.  Dat betekent dat ik probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over aankomende (regionale)  poëzieactiviteiten. In de toekomst zou ik wellicht een grotere bijdrage kunnen leveren als ik dat beter in  kan passen. Ik vind het leuk om bij deze groep vrijwilligers te horen die allemaal een grote betrokkenheid hebben bij poëzie.

Alja Spaan sprak met haar. Klik hier voor het interview met Monique.

(Meander Magazine, januari 2022)

Protestgedichten

Vier dichters uit Twente schreven een gedicht voor de stichting ‘Stop Afvalwater Twente’: Dick Schlüter, stadsdichter te Enschede, Gerrit Rensink, Monique Wilmer, Klimaatdichter uit Borne, en klimaatdichter Stevine Groenen. Lees hier verder.

(Klimaatdichters, december 2021)

De Gedichtenwedstrijd

De Gedichtenwedstrijd is de jaarlijks terugkerende poëziewedstrijd voor het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar, die openstaat voor zowel professionele dichters als amateurdichters. Uniek aan deze wedstrijd is dat deelname en jurering volledig anoniem zijn. Reputaties spelen bij de beoordeling dus geen rol. Ook de prijzenpot van de wedstrijd is flink. De winnaar ontvangt maar liefst 10.000 euro, een ongekend bedrag voor poëzie. Voor het lezen van Monique’s inzendingen kunt u hier klikken.

(Prijs de Poëzie, 2018, 2019 & 2020)

“het creëren van bewustwording”

Monique Wilmer-Leegwater (1966) uit Borne is werkzaam in de financieel-administratieve sector. Zij heeft een passie voor poëzie en het schrijven ervan. Zo organiseert en presenteert zij poëzieavonden in haar woonplaats. Ze werd genomineerd voor de Plantage Poëzieprijs 2020 en nam deel aan Dichters in de Prinsentuin dit jaar. Onlangs heeft ze zich uit overtuiging aangesloten bij de klimaatdichters.

Alja Spaan sprak met haar. Klik hier voor het interview met Monique.

(Meander Magazine, december 2020)

Bornse dichter Monique Wilmer wint landelijke prijzen.

Uit 270 inzendingen werd haar gedicht als beste gekwalificeerd. De Plantage poëzieprijs en de Rob de Vosprijs van Meander, twee gerenommeerde awards, sleepte ze dit jaar even binnen. Maar liefst zeven recensenten schreven een lovend beoordelingsrapport en kozen haar gedicht tot de beste inzending! Lees hier verder…

(RTV Borne, november 2020)

Rob de Vos-prijs 2020, de tweede prijs

De jury ontving de afgelopen maanden 227 gedichten. Tien deelnemers werden genomineerd, hieruit koos de jury drie winnaars en zeven eervolle vermeldingen. Monique Wilmer-Leegwater (1966) woont in Borne en is werkzaam in de financieel-administratieve sector. Zij heeft een passie voor poëzie en het schrijven ervan. Zo organiseert en presenteert zij poëzieavonden in haar woonplaats. Ze werd genomineerd voor de Plantage Poëzieprijs 2020 en nam deel aan Dichters in de Prinsentuin dit jaar. Vorig jaar werd Monique ook genomineerd voor de Rob de Vos-prijs en kreeg een eervolle vermelding. Onlangs heeft zij zich uit overtuiging aangesloten bij de klimaatdichters. Haar gedicht en bijbehorend jurycommentaar kan op de website van Meander gelezen worden.

(Meander Magazine, oktober 2020)

Festival op de fiets: “denkend aan dieren en gras”.

Deze zomermaanden kun je in Groningen met de VERS-app meer dan tweehonderd gedichten beluisteren bij fietsknooppunten verspreid door stad en provincie. De gedichten zijn onderdeel van ons Festival op de Fiets en je vindt ze ‘van Lauwerzee tot Dollard tou/ van Drenthe tot aan ‘t Wad’. Maar waar te beginnen met fietsen en luisteren? We bieden een aantal routes aan voor diegenen die er met de fiets op uit willen trekken. Thesinge is een mooi dorp met een eeuwenoude dorpskern. We fietsen het dorp door richting knooppunt 21. Op de hoek met de Thesingerlaan (linksaf gaat het straks naar Achter-Thesinge en Sint Annen) vinden we dat knooppunt 21 met het gedicht Het erf van Kevin Amse. Ook hier veel platteland met oa de regel “we spreken de buurvrouw aan over haar koeiengeur”. Daarna dus linksaf naar Achter-Thesinge en met een ruime bocht komen we dan richting Sint Annen. Vlak voor het dorp is aan je linkerhand het kerkhof van Sint Annen. Een vrijwilliger is bezig met het onderhoud. We zien hem terug bij knooppunt 11 waar we het gedicht Denkend aan dieren en gras van Monique Wilmer-Leegwater beluisteren. Lees hier verder…

(Noordwoord, augustus 2020)

Dichters in de Prinsentuin 2020

Dichters in de Prinsentuin werd dit jaar online gehouden.
Voor meer informatie over dichters in de Prinsentuin kunt u hier klikken.
De digitale gedichtenbundel is te raadplegen met behulp van deze link. Monique’s gedicht is te vinden op pagina 71 van deze bundel, ook kunt u hier de andere inzendingen bekijken en lezen.

(Noordwoord, juli 2020)

VrouwWijs Open Podium

Monique Wilmer-Leegwater draagt ook enkele eigen gedichten voor op 27 februari 2020, podium VrouwWijs Bibliotheek Hengelo vanaf 19 uur. Klik hier voor meer informatie.

(VrouwSaam, februari 2020)

Rob de Vos-prijs 2019, eervolle vermeldingen

De winnaars van de Rob de Vos-prijs 2019 zijn inmiddels bekend. Maar welke dichters werden er nog meer genomineerd? De jury gaf onderstaande gedichten een eervolle vermelding. Ook deze gedichten eindigden in de top 10. Vandaag krijgt u er vier, zaterdag de overige drie. Monique Wilmer-Leegwater (53 ) woont in Borne en werkt in de financieel-administratieve sector. Maar haar grootste passie is al haar hele leven de poëzie. Sinds kort treedt ze hiermee naar buiten. Na het volgen van de cursus poëzie op de Schrijversvakschool in Amsterdam, zijn er deurtjes in haar hoofd opengegaan. In 2018 en 2019 werd zij genomineerd voor de Willem Wilmink Dichtwedstrijd. Monique won de tweede prijs van de Stadsgedichtenwedstrijd 2019. Lees hier verder…

(Meander Magazine, november 2019)

Monique Wilmer-Leegwater op vierde plaats in Willem Wilminkwedstrijd.

Eigenlijk schrijft ze al vanaf haar kindsjaren, kon gemakkelijk haar gedachten op papier zetten en zag het dichten als een uitlaatklep. Dit keer besloot ze mee te doen aan de Willem Wilminkwedstrijd. Maar liefst 190 deelnemers schreven zich in. Monique eindigde op de vierde plek. Donderdag tijdens de poëzie-avond leest ze haar gedicht nog eens voor. Lees hier verder…

(Bornse Courant, maart 2018)